Freony (CFC) są to chloro-fluoro pochodne węglowodorów, najczęściej metanu lub etanu. Sprężone freony ułatwiają rozpylanie substancji, z którymi są zmieszane. Ta właściwość spowodowała, że freony były powszechnie używane w wszelkiego rodzaju aerozolach, na przykład w dezodorantach. Zostały także wykorzystane przy produkcji różnego typu instalacji chłodniczych, między innymi w lodówkach i zamrażarkach. Przez długi czas tylko chwalono dobre strony freonów. Jednak, jak się później okazało, rozbijają one cząsteczki ozonu. Ozonem nazywamy trzy atomy tlenu trwale ze sobą połączone. Ozon powstaje około dwadzieścia pięć kilometrów nad Ziemią w stratosferze. Jego warstwa zatrzymuje szkodliwe promienie UV, które są częścią promieniowania słonecznego. Gdy warstwa ozonu staje się zbyt cienka, zbyt dużo promieni UV dostaje się do powierzchni Ziemi. Powodują one choroby skóry, choroby wzroku, nowotwory oraz przyspieszają proces starzenia się skóry, a także zaburzają równowagę biologiczną. Na szczęście obecnie coraz rzadziej stosuje się freony, a więc maleje szansa na powiększanie się tak zwanych dziur ozonowych. Ostatnio zaobserwowano nawet zmniejszenie się dziury ozonowej nad Antarktydą.